Dodó János kőfaragó +36 30 520 0041 +36 30 448 3923 dodo.kandallo@gmail.com 9500 Celldömölk, Bercsényi Miklós u. 16.
Dodó János kőfaragó

Kandalló Celldömölk

Cserépkályha

A cserépkályha külső rétegét mázas csempe alkotja, amely végtelen szín- és formaválasztékban kapható. A tűzteret, a kályhabelsőt samott téglával, ami szintén agyag, kétszer kiégetett tégla, és hagyományos téglával rakjuk ki. Jellemzője a rendkívül nagy hőállóság és hőtartó képesség.

A csempe és a samott tégla közötti bélésanyagot régi típusú cserépből, illetve tapasztott agyagból készítjük. A csempék, téglák és cserepek közeit pedig lágy agyaggal tapasztjuk ki.

Először az alapot alakítjuk ki, körbeépítjük lábazati csempékkel, és nedves homokkal feltöltjük. Az alap tetejét kirakjuk tetőcseréppel és agyaggal simára tapasztjuk. Ezt követően feltehetjük az első csempesort, előbb mindig a sarkokat. A sarokcsempéket felállítjuk, majd tetőcserép-darabkákkal kiékeljük. A közöket belülről kitöltjük lágy agyaggal.

A középcsempéket a sarokcsempék mellé illesztjük. A vízszintességet egy léccel folyamatosan ellenőrizzük. A csempéket cserépdarabokkal kiékeljük, közeiket kitöltjük agyaggal és lesimítjuk. Amikor az első csempesorral körbeértünk, kis ideig várunk, hogy meghúzzon az agyag. Ezután a csempéket hátulról egymáshoz drótozzuk. A rugalmas, erős acéldrót meggátolja a tágulást, a csempék szétfeszülését. Miután a csempéket rögzítettük, hátoldalukat lágy agyaggal kibéleljük, tetőcserép-darabokkal kirakjuk, majd egybefüggő agyagréteggé dolgozzuk és lesimítjuk.

Általában naponta két sort szabad ily módon felrakni, hogy legyen idő a száradásra. Többnyire már az első alkalommal behelyezzük az ajtót is. Ahogyan napról-napra haladunk felfelé, fokozatosan kiépítjük a tűzteret, kialakítjuk a belső füstjáratokat. Azokat a részeket, amelyek tűzzel közvetlenül érintkeznek, samott téglával is ki kell bélelni. A felső füstjáratok tömör, normál kisméretű téglából épülnek
Ha a kályhatest elkészült, a tetejét tetőcserepekkel és agyagrétegekkel zárjuk le. Ide legalább két cserépréteg beépítése szükséges. Végezetül helyezzük fel a felső párkánycsempéket. Az utolsó munkafázisok a csempék közeinek kifugázása, illetve az ajtó körüli részek elmunkálása. Végül szép tisztára mossuk a kályhát.