Dodó János kőfaragó +36 30 520 0041 +36 30 448 3923 dodo.kandallo@gmail.com 9500 Celldömölk, Bercsényi Miklós u. 16.
Dodó János kőfaragó

Kandalló Celldömölk

Kemence, kerti grill

A kemencét másképpen kell fűteni, mint a cserépkályhát, pláne a vaskályhát, kandallót. Kiindulásképpen azt kell megemlíteni, hogy a jól megépített kemencében megfordul a láng, illetve a füst, mielőtt távozik a kéményen át, így fűti fel a kemence palástját. Normális esetben a kemenceszáj alacsonyabb, mint a kemence tűztere, így van egy „hőcsapda” a kemencében, ahol megreked a meleg.

A jó kemence kör alapterületű, melynek egyik érintőjén van a kemenceszáj, az ajtó, illetve a kémény. Innen tápláljuk a tüzet és erre távozik a füst is és innen áramlik be az égéshez szükséges friss levegő is.
A kemencében elégethető tüzelőanyag főképpen a kemence jellegétől függ. Illóanyag-vagy gyantatartalmú tüzelőanyagot, folyékony tüzelőanyagot, műanyagot soha ne égessünk a kemencénkben, mert ezek szagát az étel átveszi, még akkor is, ha régen tüzeltünk benne ilyesmivel.

A kemencében nem máglyát rakunk, hanem tüzet és nem középre, hanem mindig valamelyik oldalra eltolva. Amikor begyújtunk a kemencébe, toljuk a tüzet a kemence egyik oldalára, például a bal oldalába. Miután a kemencében fordul a láng, ekkor a szemközti oldal palástját fogjuk leginkább melegíteni. Ha leégett a tüzünk, akkor toljuk át a parazsat a szemközti oldalra és ott rakjuk meg ismét, tehát most a jobb oldalon tüzelünk és a bal oldalt fűtjük. Ezután a parazsat a kemence hátuljába toljuk, újra megrakjuk, majd ha leég, kihúzzuk a parazsat a kemence elejébe és ismét megrakjuk. Így járjuk körbe a kemence négy oldalát, amíg el nem éri a kívánt hőfokot. Ha kell, megismételjük a fenti folyamatokat és időről-időre szét is teríthetjük a felesleges parazsat a kemence aljában, hogy fűtsük a sütőlapot is. Ha fűtésre használjuk a kemencét, akkor, ha kellően felfűtöttük (a palást elég meleg, úgy 60-90 C°-os), akkor hagyjuk a parazsat elhamvadni, majd a tévővel elzárjuk a kemenceszájat, hogy a meleget bezárjuk, ne távozhasson a kéményen át. Csak nagyon kevés parázs maradhat, ha már egyáltalán nincsenek lángok, ellenkező esetben a bezárt hő, illetve gázok szétfeszíthetik a kemencénket.

A kemencében sütés-főzés ugyanígy kezdődik, annyi különbséggel, hogy a felfűtött kemencében attól függően, hogy mit akarunk készíteni, akár még egy kis parazsat is hagyhatunk ujjnyi vastag sávban a sarkokba kotorva, majd az ételt behelyezzük (kenyeret, malacot, csülköt), a tévővel lezárjuk a kemenceszájat és a megfelelő sütési idő után kivesszük a kész finomságokat.